031 (0)73 511 9001nederlandsDuits
De ent-wond in beeld

Het enten van planten is een precieze klus. Voor succesvolle genezing van de ent-wond is een goede verbinding van boven- en onderstam belangrijk. De snijvlakken dienen zonder afstand tussen elkaar, maar niet kapot gedrukt in de entclip te zitten.

Waarom is dat zo belangrijk?

Dit zorgt dat er weinig callus gevormd hoeft te worden om de wond te dichten. Verder is het handig als de ent-sneden een zo groot mogelijke overlap hebben met alle onderdelen in de stengel. Een overlap met beide ‘cambia’ lagen is hierbij vereist

Kun je dat verder toelichten?

In de afbeelding zijn dwarsdoorsneden zichtbaar van stengels van verschillende plantsoorten. De onderdelen van deze stengels zijn vergelijkbaar met elkaar. Elk hieronder weergegeven plant heeft xyleem (houtvaten) en floëem (bastvaten met begeleidende cellen) met een cambium laag ertussen. Wel zijn er verschillen in vorm zichtbaar. Dit maakt overlappen van deze lagen moeilijker. Om hierbij de overlap kans te vergroten, kan de hoek van snijden worden vergroot tot circa 70° à 80°. Daarom snijden we dus schuin af, en moeten we voorzichtig de bovenstam op de onderstam zetten: de perfecte entgenezing kan beginnen.


Door: Marvin